Trans-mastné kyseliny jsou druhem tuků, které můžeme potkávat v některých prefabrikovaných jídlech. Celkově že platí, že jsou pro zdraví velice škodlivé a při častém a pravidelném požívání mohou mít dokonce pro lidský organismus fatální důsledky. Čím jsou pro tebe tak moc nebezpečné a jak se jim ideálně vyhnout? To ti poradím v dnešním článku.
Součástí jídel s dlouhou dobou trvanlivosti
Jako běžné tuky známe nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Trans-mastné kyseliny pak nejsou přírodní záležitostí, ale jsou průmyslovým výrobkem, který má zamezit kažení jídel určených pro dlouhodobou spotřebu. Patří mezi ně například různé druhy paštik, hotových jídel s dlouhou dobou trvanlivosti v plastu i konzervách a celkově cokoliv, co jsi zvyklá jíst víceméně okamžitě, ale na obalu výrobku máš nepochopitelně celé měsíce na konzumaci. Vyhýbej se všem těmto výrobkům a spolehlivě se vyhneš také trans-mastným kyselinám.
Jak mohou organismus uškodit?
Tuky jsou celkově poměrně složitými prvky na rozklad na energii. Proto jsou v našem těle také zásobárnou energie pro dlouhodobou zátěž a potřebují mimo jiné pro svoje štěpení i zvýšenou tělesnou teplotu. Čím složitější jsou, tím obtížnější proces to je pro tělo. A trans-mastné kyseliny jsou přeborníky v tom, odolat všemu přírodnímu co na ně působí. Budou tak zpomalovat tvoje zažívání, dlouhodobě se ukládat v cévách a při častém požívání prefabrikátů mohou vést k srdečním a kardiovaskulárním chorobám!
Občasná konzumace ale není ničím hrozným
To ale rozhodně neznamená, že bys měla mít strach o svůj život po jednom snězeném chlazeném burgeru. Zkus pomoct rychlejšímu pálení například vytrvalostním běháním nebo dlouhou procházkou a dej si ponaučení, že pro příště je lepší se těmto látkám vyhnout. Při občasném jezení prefabrikátů se ale opravdu nemáš čeho bát.
Napsat komentář